Terugblik: Vlaco’s demoproeven 2019

Demoproeven met Vlaco-producten_Hamont Achel
Demoproeven met Vlaco-producten Hamont-Achel

De demoproeven 2019 zitten er helemaal op. Het was een erg interessante editie, waarbij we heel veel feedback ontvingen. Op semi-wetenschappelijke wijze werden zoals steeds enkele vergelijkende testen opgezet, waarbij ook de standaard producttypes zijn meegenomen. Zo werd er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met verschillende samenstellingen van de Vlaco-potgrond, alsook met verschillende fracties compost (compost met verschillende zeefmaten, verder fijne en grove compost genoemd). Ook Vlaco-fertil en gedroogd digestaat werden in verschillende toepassingen uitvoerig getest. 

De doelstellingen van de demoproeven

 • Toepassingsmogelijkheden van compost, digestaat en potgrond demonstreren en het gebruik van deze producten stimuleren
 • Door een evaluatie door de gebruiker en terugkoppeling met de producent, optimalisaties in product (vorm, verpakking, begeleidende info, samenstelling, ...) realiseren
 •  1-op-1 samenwerking tussen producent en afnemer faciliteren 

Overzicht producten en toepassingen per deelnemer in 2019

Openbare groendiensten van steden of gemeenten:

 • Hamont-Achel
 • Roeselare
 • Machelen-Diegem
 • Geel
 • Anzegem 
 • Avelgem 

Biologische boerderijen (al dan niet via het CSA-netwerk):

 • De Pluk- & Snoeptuin (Zwijndrecht )
 • Grondsmaak (Kontich)
 • Zorgboerderij Boer Dirk (Aalst)

    
Tuin- en landbouwscholen:

 • Scheppersinstituut Wetteren
 • PITO (Stabroek)
 • Tuinbouwschool Melle
 • Vrije land- en tuinbouwinstituut Torhout

Demoproeven 2019: enkele conclusies per productgroep 

 

Vlaco-potgrond

 • Allereerst vormt de potgrond een goede universele potgrond, die voor een verscheidenheid aan planten en bloemen perfect zijn werk doet. De toevoeging van extra nutriënten en polymeren die het vochthoudend vermogen extra verhogen, blijkt zeker niet standaard nodig te zijn. De gemeenten Avelgem als Anzegem zijn hier goede voorbeelden van. Zij vergeleken verschillende potgronden in bloempotten en bloementorens. Het ging over volgende meerjarige potplanten: Aster ager. 'starshine', Ceanothus impressus 'Victoria', Geranium cant. 'St Ola', Pelargonium 'Balcon Rood', Thunbergia alata 'Alba', Verbena 'Cream White', Convolvus sabiatus 'Blue', Gaura 'Sparkle White', Pelargonium pelt. 'Balcon Desrumaux, Verbena 'Sky Blue',...  Bij de meeste planten lijkt de Vlaco-potgrond bovendien positieve effecten te hebben op de ziekteresistentie. Vlaco-potgrond bevat groencompost, boordevol nuttige micro-organismen, die de weerbaarheid tegen ziekte ten goede komen. 

De potgrond zelf werd als eerder droog en stoffig beschouwd, al had dit geen effect op het waterhoudend vermogen van de potgrond. Dit wijst er echter wel op dat de gebruikte compost in het potgrondmengsel niet te droog mag zijn. 
Bij de toepassing van bepaalde types teeltgewassen blijkt de Vlaco-potgrond minder goed te scoren. Voor verschillende komkommerachtigen bevat de Vlaco-potgrond niet genoeg stikstof. De toevoeging van extra voedingstoffen  zouden hier dus wel nuttig kunnen zijn. In 2020 zal Vlaco verder onderzoek uitvoeren naar de samenstelling van de potgrond, waarbij deze aanbevelingen en tekortkomingen meegenomen zullen worden.


Vlaco-fertil en gedroogd digestaat
Tijdens de demoproeven werd in 2019 in een aantal kleinere proefopzetten gebruik gemaakt van Vlaco-fertil. Dit onder andere bij de aanleg van bloembakken/plantvakken (meerjarigen): Aster ager. 'starshine', Ceanothus impressus 'Victoria', Geranium cant. 'St Ola', Pelargonium 'Balcon Rood', Thunbergia alata 'Alba', Verbena 'Cream White', Convolvus sabiatus. Maar ook voor  het onderhoud van borders (meerjarigen) met siergrassen, buxus en heesters. De toepassing van de Vlaco-fertil werd vergeleken met een nulbemesting, bij vergelijkbare groeiomstandigheden, op slechts enkele meters van elkaar. Vlaco-fertil (200 g/m²) maakte hier het verschil tussen uitval of het goed gedijen van de jonge planten. 
Sommige gebruikers suggereerden wel dat een kleiner formaat (bvb. verkruimelde korrel) handiger toepasbaar is. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de pellets tijdens het harken goed gemengd worden met de bodem en niet meer boven komen te liggen. Vlaco neemt dit mee voor toekomstige productie van de Vlaco-fertil.

Vlaco-compost
Bij één van de deelnemers werd Vlaco-compost vergeleken met de eigen geproduceerde boerderijcompost. Het viel de eindgebruiker op dat er substantieel meer onkruiden voorkwamen op percelen waar de boerderijcompost gebruikt werd, ten opzichte van de percelen waar Vlaco-compost gebruikt werd. Dit benadrukt het belang van opvolgen van hygiënisatie van de compostering (via temperatuurscontrole, omzetting en bevochtiging).

 

Meer weten over Vlaco-compost?

Ontdek hier alles over het professionele composteerproces en compostgebruik.